Terug naar alle evenementen

Jeanne d'Arc


Heldhaftig, goddelijk, onverschrokken; de onsterfelijke Jeanne d’Arc herrijst in de Kroningsproductie van het Tongers Nieuw Theater als een feniks uit haar assen.

Strijdend voor God en vaderland plaatst Jeanne d’Arc – naar Tom Lanoye’s ‘Bloed & Rozen’ – de toeschouwer middenin het kletterende strijdgewoel van de Honderdjarige Oorlog.

Rijdend aan het hoofd van haar leger vuurt “de Maagd van Orléans” het publiek aan om haar op haar indrukwekkende levensloop te vervoegen:  van de iconische bevrijding van Orléans, tot de kroning van de Dauphin, door de listige onderhandelingen van de hofhoudingen heen, langs overwinningen in de Loire, tot Jeannes noodlottige en weerzinwekkende slotakkoord.

In 2023 – tijdens de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten – ontvouwt haar allesomvattende strijdtoneel zich dus echter niet meer op de oorlogsbarricades rond Orléans of nabij de stellages in de Loirestreek, wel in de onderaardse catacomben van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. Daar zal een reusachtige cast devotie, bloedvergieten, religie en politiek met elkaar tot een spectaculair geheel verweven.

Geen zingende maagd dus hier; wel een onbevreesde, strijdvaardige, godvrezende, feilbare, tot de verbeelding sprekende, menselijke heldin die ons tot op heden inspireert en fascineert.

Lees hoe een selectie bekende, sterke vrouwen geïnspireerd worden door Jeanne d’Arc

Jeanne d’Arc’ is een historische theaterproductie van het Tongers Nieuw Theater, in samenwerking met Stad Tongeren, het Gallo-Romeins Museum, VakWerk, Cultuurcentrum De Velinx, Pentagoon en KSA Sint-Jan Tongeren.

Eerdere gebeurtenis: 25 november
Wit is altijd schoon